GUESTBOOK

Tuesday, June 8, 2010

HEPI BESDAY TO ME!!!

Hai semua..if u all nak tau, ari ni genaplah besday aku yg ke-28..hehehee...dah tua pun..

Hubby dah buat besday celebration aku last saturday di Marina Cove Resort, Teluk Batik..siap ada karaoke..dgn crew2 kapal die..Hepi sgt time tu..siap ade surprise kek lg..

Ari ni kat ofis, kwn2 pun wat surprise kek..seronok sgt besday thn ni..even hubby dh bg hadiah..tp hadiah yg plg berharga adalah baby yg kat dlm perut ni..dah 3 thn aku tunggu...ALHAMDULILLAH..at last, i will be a mummy...yehhhhhh...

Wednesday, June 2, 2010



Hai semua...mesti korang tertanya2 mcm mn rupa aku kan..ini waktu aku punya weight 69kgs ari tu..but sekarang dh preggy la..so berat bertambah la jgk...but hby said after labor..kena diet blk la...hahhaha..so takde apa nk update today..juz nak ckp hby kasi besday present in advance la....hahahaha..dpt gelang emas..beli kat poh kong..so enjoy my picture ya..kalo jumpa tegur la ye..

Monday, May 17, 2010

RUMAH BARU!!!

Eeee..Seronoknya tgk umah Kak Eynda kat Chaya SPK tu...umah tu umah Semi-D ke akak???tah la...hubby cadang pun nak beli umah baru ujung tahun ni..ye la before ni kami berdua je..so ddk umah terrace double storey pun dah kira ok...but then bila fikir ujung tahun ni nk dpt anak, tiba2 plk terfikir nak beli umah semi-d...at least ada halaman...boleh la budak2 nak main kan...sian kalo umah sekarang ni..kalo keta hubby ngan keta aku masuk dua2 sekali kat car porch tu, nak jalan pun ssh..

Tah la, hubby cakap kalo ade rezeki bby baru, Insya Allah, dapat la beli umah..tapi macam kak eynda jgk..nak renovate, beli furniture, takes time jgk..makan ratus2 ribu tau..

ermm, ok...cite psl bby, alhamdulillah, pg ni semua ok..takdela sembelit teruk sgt mcm ari tu..this week kena buat check up dekat hospital bersalin razif...hopefully semua ok..k la semua...nak stop dulu..nak sambung buat keje...bye...

HOLIDAY WITH HUBBY...

Hai semua..last weekend gi holiday ngan hubby ke Teluk Batik Resort dekat Perak..best gak..ala, tu pun psl dapat voucher free coz last month ade organize family day Kastam...Dlm tgh preggy tu, teringin plk nak swimming..so hubby pun bwk..before swimming tu teman hubby g buat spec..he told me that mata dah tak bape nampak...hahahaha...dah tua la tu...so after kena promote ngan salesgirl tu, hubby pun decide bt spec..dalam tgh2 die bz nak tempah spec, aku pun menyelit la..nak minta singlass...hahahaha...last2 hby beli gak..sunglass gucci...hahahhaa...sekarang hubby panggil aku Mummy GUCCI...klas gitu...pastu on 16th may plk besday hubby..takde watpe pun..hadiah pun x sempat beli..ingat mlm esok baru nak g beli...nak belikan jam kat die..ha..lupe plk nak bgtau..kan aku preggy, so hubby belikan satu sandal cute from nike...cute sgt..mcm budak2..tp comfortable utk org preggy macam aku...

Ok la..nak wat keje ni..esok aku update lg citer terbaru...to my fren wana...miss ko sgt222..dah lama x jumpa...hehehehe...nnti dpt anak bendahari..hahahaha...

Wednesday, May 12, 2010

I'M PREGNANT!!!!!

Hai semua blogger...sori sgt2 coz dah lama gile tak update..bz n letih je nak bukak laptop...nak bgtau, last 2 weeks rasa macam tak sihat, then hubby advise beli pregnant test kit...mula2 aku macam mls nak mengharap je coz dah 3 thn aku tunggu kan..at last tiba2 tanda plus...aku pun mcm tak pecaya, aku buat second test..pastu still get the same result...POSITIVE....yahoooooo...mlm terus g jumpa doktor..he said that yg aku dah preggy 6 minggu dah...terkejutnya...at last dpt jgk jd mummy..best gak jg preggy mummy ni...hubby and other family mmber bagi special treatment kat i...huhuhuhu..smlm g buat check up..doc said my baby dah 2 mnths...hopefully die jadi anak yg berguna in da future...so no diet, no workout at this time..bye...

Wednesday, February 17, 2010

I AM SO SORRY TO EVERYBODY

hai...lamanya aku rasa dah x update blog ni...sori la kwn2 coz aku bz sikit...last week aku spend almost 11 hari ngan hubby aku..ikut die g naik kapal..b4 that aku terlibat dgn even HARI KASTAM SEDUNIA kat melaka...so februari ni really bz...ari ni masuk ofis..x sangka aku kena g kursus plk seminggu next week...nmpak gayanya mcm x keje je bulan februari ni...

Aku sebenarnya ade masalah rumahtangga baru2 ni..thats y aku terpaksa spend masa aku ngan hubby...tah la ...aku susah betul nak maafkan die...tu yg berat aku turun mendadak tu...tak lalu mkn...sapa2 yg boleh advise, tlg la aku ye..

To KAK EYNDA...plz giv advise ye...kite betul2 buntu la kakak..tlg ye...sy betul2 sedih ni...

But anyway, weight aku still turun...lagi 8.5kg lg nak sampai target...doakan aku ye..moga2 smpai target...

APA2 PUN...jgn lupa slogan, HIDUP TANPA LEMAK BERLEBIHAN...apa2 pun nanti aku update ye..bye.........

Sunday, January 17, 2010

SORRY...DAH LAMA TAK UPDATE

Hai semua...Sorry sgt2 sebab aku dh lama x update entry ni..Broadband network macam hampeh je since last saturday..ni baru ok ckit...macam biasa..xde cerita apa pun..aku stay sorang2 kat umh la ni..

Hari2 balik keje workout mcm biasa..This week bz sgt kat ofis coz on 21 n 22 ni..SIRIM nak datang audit Kastam..memandangkan aku ni Urusetia ISO terpaksa la bertungkus lumus prepare for audit ni..

Even blk pkl 630 pm, aku manage jgk workout everyday...mana leh miss kan...
K lah...dh letih ni..nak tdo dulu..td seharian bt keje kat ofis..berat aku pun dh decrease lg dlm 600g ...yahooooo


Akhir kata .....HIDUP TANPA LEMAK BERLEBIHAN...

Saturday, January 9, 2010

WATPE YE ARI NI??

yuhu....
Korang kan tau..semenjak ari khamis ari tu, aku stay kat umah sorang2..hubby kan dh g belayar...ssh jgk la coz kena tgl srg2..kena g ambil baju kat laundry sendiri..drive sendiri..td g beli brg umah kat jusco pun sendiri...
Tah la, rasa sunyi sgt..rindu sgt kat die...

Takde watpe kat umah, apa lg proses house keeping la today..pastu workout time..hehehhe...ari ni burn lg 400 Kcal...

Satu lagi goodnews..weight aku lose lg 400 gram...yahooooo...

so slogan aku jgn lupa...

HIDUP TANPA LEMAK BERLEBIHAN...

KOLESTROL??

Korang nak tahu tak cara bak turunkan tahap Kolestrol????

1. HADKAN PENGAMBILAN MAKANAN KAYA KOLESTROL

Tentukan korang tahu makanan yang mengandungi kolestrol yang tinggi..Terdapat pelbagai cara untuk mengawal kandungan kolestrol di dalam makanan. Contohnya, buang kulit ayam bila masak ayam. Elakkan memakan lemaknya. Cara korang nak sediakan makanan mempengaruhi kandungan kolestrol.
Kurangkan pengambilan seafood like udang ke, sotong ke..
Then, kurangkan mengambil mknan bergoreng. So, lebih baik dibakar atau dipanggang.
Pastikan korang mkn kuning telur tidak lebih dr 2 biji seminggu..krn kandungan kolestrolnya sgt tinggi..
Elakkan juga makan organ dalaman haiwan seperti hati, limpa, pedal dan paru..

2. KURANGKAN MAKANAN BERLEMAK

Elakkan mengambil makanan berlemak khususnya makanan yg mengandungi lemak tepu.. SEperti krang sedia maklum lemak tepu berpotensi tinggi meningkatkan tahap kolestrol dalam darah...Santah juga salah satu cntoh bhn masakan yg menagdungi lemak tepu...Mcm org melayu, kebanyakan masakan menggunakan santan, walaupun sedap..tahap kolestrol die pun sodap jgk...
Pakar pemakanan suggest pengambilan santan perlu dihadkan kepada dua sudu besar shj dan maksimum dua kali seminggu.

3. LEBIHKAN PENGAMBILAN SERAT

Pemakanan yang seimbang adalah kunci utama dalam mengawal kolestrol dlm tubuh kita..Melebihkan pengambilan makanan berserat adalah rahsianya..
So, korang digalakkan melebihkan pengambilan buah2an, sayur2 hijau serta bijirin.
Gunakan kreativiti supaya korang tak cepat jemu..Let say, sediakan dlm bentuk fresh juice or koktel...

So, sentiasalan berhati2 dengan jenis mknan yg korang ambik setiap hari...

FIKIR-FIKIR KAN LAH..

Thursday, January 7, 2010

WATPE YE ARI NI??

hai...ari ni aku sempat jgk workout td..dpt bakar lg 400 kcal..yahooo
Walaupun sebenarnya ari ni mood tak bape best..sedih sgt sbb hubby dah naik kapal td...
Pagi td hntar hubby kat LCCT...die gi Kota kinabalu...Ni mlm2 tdo srg222....ermmmm...nangis la jawabnya..

Pada korang yang sian kat aku, rajin2 la chat kat my blog ye..coz aku rasa sunyi sgt sbb hari2 blk keje, hubby mesti usik2 aku..suka buat lawak..sampai aku ketawa besar..

Sepanjang die cuti kat umah 3 bulan, aku rasa seronok sgt..takpele...kena la tunggu smpai ari raya baru die cuti...

Lagi satu nak inform, td aku timbang..my weight lose lg 600 gram..yahoo...

ADe lg satu, hubby cakap kalo aku berjaya smpai target berat aku, die janji nak belikan aku handbag LV tau...eeee...ni buat aku bersemangat nak kurus ni..

Lastly...I am gonna miss my hubby so muchh...muahppkkkk...

Tuesday, January 5, 2010

SEMALAM DAN HARI INI


SEMALAM SEPERTI BIASA AKU LAYAN TREADMILL LAGI....AL MAKLUM LE...ALAT TU SUDAH BERJAYA AKU PINDAHKAN KE KLANG...HEHEHE...JADI HARI-HARI LEH LAYAN....HASILNYA AKU BERJAYA GAK BAKAR 500Kcal hehehehe....dan malam nye layan karaoke kat greenbox ngan hubby sampai jam 3 pagi huhuhuhu.....

HARI INI tak banyak perkara aku lakukan selain dari memasak , mengemas dan sebagainya, dan hari ni juga aku tak kerja sebab hari ni hari terakhir aku bersama hubby pastu lama lagi nak jumpa die huhuhuhu.....anyway petang ni gi layan tengok wayang kat TGV tajuk citenye..hmmm...VAMPIRE ASSISTANCE...ntahla best ke tak..layan je la..


SEMALAMNYE WORKOUT
Treadmill...
DIST :8KM
SPD : 4.4
CAL BURN :500

ARI NI MAKAN TENGAH ARI HEHEHE..SOWE ARR..GAMBAR JE

THE ZONE DIET PLAN


Breakfast

Protein: 1 c. low fat plain yogurt, 1 oz. lean Canadian bacon

Carbohydrate: 1 c. strawberries

Fat: 1 tbs. slivered almonds

Lunch

Protein: 3 oz. grilled chicken

Carbohydrate: 2 c. romaine lettuce, ¼ c. sliced mushrooms, ¼ c. chopped tomatoes, ¼ c. chopped onion, lemon juice to taste, garlic powder, 1 dash of Worcestershire sauce, pepper to taste, 1 orange

Fat: 1 tbs. olive oil

Afternoon Snack

Protein: 1 oz. cheese

Carbohydrate: ½ apple

Dinner

Protein: 3 oz. pork

Carbohydrate: ½ apple, 2 c. steamed broccoli

Fat: 1 tbs. olive oil

Bedtime Snack

Protein: 1 oz. cheese

Carbohydrate: ½ c. grapes

JENIS-JENIS DIET


The Zone Diet
Diet ini menyarankan makanan yang tinggi protein. Tujuannya, semakin tinggi protein, maka rasa lapar akan semakin ditekan dan akhirnya berat badan boleh berkurangan. Bagaimanapun, diet ini masih membenarkan pengambilan karbohidrat tinggi. Pengambilan makanan yang disarankan ialah 40 peratus protein, 30 peratus lemak dan 30 peratus karbohidrat. Kalori yang rendah pada diet ini akan membuatkan berat badan menurun, walaupun anda masih mengambil makanan yang berlemak. ‘The Zone Diet’ juga menyarankan pengambilan karbohidrat sihat seperti buah-buahan dan sayuran.

South Beach Diet
South Beach Diet terbahagi kepada tiga tahap iaitu penurunan berat badan secara tepat, penurunan berat badan lanjutan dan pengekalan berat badan. Tahap pertama adalah masa untuk membataskan pengambilan karbohidrat. Namun, tidak semua karbohidrat perlu dihindari, hanya karbohidrat yang ‘buruk’ seperti kentang dan roti. Pada tahap ini mereka yang berdiet perlu makan tiga kali sehari serta mengambil snek di antara waktu makan. Saiz hidangan perlu dikurangkan. Lakukan diet tahap pertama ini bagi tempoh minimum dua minggu hingga sebulan. Setelah dua minggu menjalani tahap pertama berat badan akan turun di antara , 5 hingga 6 kilogram.

Tahap kedua diet ini ia mensasarkan penurunan berat badan secara perlahan-lahan iaitu di antara 0.5 kh hingga 1 kg seminggu. Pada tahap ini anda boleh mengambil karbohidrat kembali tetapi mestilah yang ‘baik’ seperti bijirin dan kekacang. Beberapa jenis makanan seperti roti, kentang, dan lobak merah, tembikai, mangga dan pisang masih perlu dihindari.

Setelah menyelesaikan tahap pertama dan kedua, tahap selanjutnya adalah mengekalkan berat badan. Tahap ini bertujuan untuk menjaga berat badan supaya tidak naik atau turun lagi. Pada masa ini, anda lebih bebas memilih makanan yang ingin diambil. Sebaik mungkin, hindari snek yang memudaratkan kesihatan. Sebaiknya pilihlah kekacang sebagai sumber lemak dan protein. Beberapa jenis beras merah dan perang adalah pilihan yang tepat.

Hay Diet
Hay Diet merupakan diet berasaskan kombinasi makanan yang diformulasikan oleh Dr. William Hay. Diet ini membahagikan makanan kepada beberapa kumpulan yang hanya boleh diambil pada satu-satu masa seperti protein, karbohidrat dan makanan semulajadi seperti sayuran dan buah-buahan. Komponen pemakanan dari bahan semulajadi ini boleh diambil bersama-sama komponen makanan utama tadi. Buah-buahan merupakan makanan terbaik untuk diambil bersama bijirin untuk sarapan pagi.

Makanan tinggi protein disarankan diambil ketika makan tengahari kerana protein mengambil masa yang lama untuk dihadam berbanding karbohidrat. Makanan berkanji seperti nasi dan ubi kentang tidak boleh diambil bersama makanan yang mengandungi protein dan pelbagai vitamin yang terdapat di dalam buah-buahan. Salad, sayuran dan buah-buahan seharusnya dijadikan menu utama ketika anda berdiet. Protein, karbohidrat dan lemak hendaklah diambil dalam kuantiti yang kecil. Selain itu, anda dilarang sama sekali makan makanan segera, makanan yang diproses (dalam tin) dan makanan yang berasaskan tepung kanji.

Diet rendah kalori
Diet jenis ini mengkehendaki anda makan secara teratur. Selain itu, anda juga perlu menghindari beberapa makanan yang lain seperti coklat, kek, ais krim, gula-gula, makanan bergoreng, kekacang, minuman ringan dan beralkohol serta jeruk.

Makanan yang berasaskan karbohidrat seperti nasi, lontong, mihun, biskuit dan pasta juga tidak boleh diambil secara berlebihan. Sebaiknya banyakkan pengambilan sayuran dan buah-buahan dalam diet harian. Buah-buahan dan sayuran yang rendah kalori dan mengandungi banyak serat boleh mengenyangkan perut dengan cepat.

Selain daripada mengatur pola pemakanan, menerusi diet ini juga anda harus melakukan senaman secara rutin. Misalnya, berjalan kaki atau berbasikal sebanyak 3 - 4 kali seminggu.

MANA SATU DIET ANDA?

Sunday, January 3, 2010

ANOTHER 7 DAYS SLIMMING PLAN


Day One:
Fruit: Eat all of the fruit you want (except bananas). Eat only your soup and the fruit for the first day. For drinks- unsweetened teas, cranberry juice and water.

Day Two:
Vegetables: Eat until you are stuffed will all fresh, raw or cooked vegetables of your choice. Try to eat leafy green vegetables and stay away from dry beans, peas and corn. Eat all the vegetables you want along with your soup. At dinner, reward yourself with a big baked potato with butter. Do not eat fruit today.

Day Three:
Mix Days One and Two: Eat all the soup, fruits and vegetables you want. No Baked Potato.

Day Four:
Bananas and Skim Milk: Eat as many as eight bananas and drink as many glasses of skim milk as you would like on this day, along with your soup. This day is supposed to lessen your desire for sweets.

Day Five:
Beef And Tomatos: Ten to twenty ounces of beef and up to six fresh tomtoes. Drink at least 6 to 8 glasses of water this day to wash the uric acid from your body. Eat your soup at least once this day. You may eat broiled or baked chicken instead of beef (but absolutely no skin-on chicken). If you prefer, you can substitute broiled fish for the beef one one of the beef days (but not both).

Day Six:
Beef and Vegetables: Eat to your heart's content of beef and vegetables this day. You can even have 2 or 3 steaks if you like, with leafy green vegetables. No Baked Potato. Eat your soup at least once.

Day Seven:
Brown rice, unsweetened fruit juices and vegetables: Again stuff, stuff, stuff yourself. Be sure to eat your soup at least once this day.

ANOTHER TYPE OF DIET SOUP...


Cabbage Soup Recipe

* 6 large green onions
* 2 green peppers
* 1 or 2 cans of tomatoes (diced or whole)
* 3 Carrots
* 1 Container (10 oz. or so) Mushrooms
* 1 bunch of celery
* half a head of cabbage
* 1 package Lipton soup mix
* 1 or 2 cubes of bouillon (optional)
* 1 48oz can V8 juice (optional)
* Season to taste with salt, pepper, parsley, curry, garlic powder, etc.

Directions:

Slice green onions, put in a pot and start to saute with cooking spray.

Cut green pepper stem end off and cut in half, take the seeds and membrane out. Cut the green-pepper into bite size pieces and add to pot.

Take the outer leafs layers off the cabbage, cut into bite size pieces, add to pot.

Clean carrots, cut into bite size pieces, and add to pot.

Slice mushrooms into thick slices, add to pot.

If you would like a spicy soup, add a small amount of curry or cayenne pepper now.

You can use beef or chicken bouillon cubes for seasonings. These have all the salt and flavors you will need.

Use about 12 cups of water (or 8 cups and the V8 juice), cover and put heat on low. Let soup cook for a long time - two hours works well. Season to taste with salt and pepper.

Friday, January 1, 2010

DIET SESUKA HATI? KETAHUI BAIK BURUKNYA!!!


BAIK BURUK DIET SESUKA HATI

Tanya mana-mana wanita, semuanya pasti mengatakan tubuh yang langsing menambah daya tarikah pada diri mereka. Jesteru, mereka sanggup melakukan apa sahaja asalkan dapat kelihatan cantik dan langsing termasuklah mengamalkan diet. Ada yang mementingkan kesihatan diri selain daripada mahu dilihat langsing, tetapi membuat program diet sendiri mengikut kesukaan. Apa yang penting berat badan turun dan tubuh kekal langsing. Ikuti buruk baik diet sesuka hati begini.



1. Diet epal dan detoks.

Makan hanya epal manis (selalunya epal merah) selama 7 hari berturut-turut. Setiap kali makan dua hingga tiga biji dan dalam sehari menjadi sampai lima hingga enam biji. Selain epal, hanya minum air dan mengambil suplemen untuk detoksifikasi. Tujuannya untuk menjadikan tubuh lebih segar dan pencernaan lebih lancar. Seminggu boleh turun sehingga 2 kilogram(kg).


Fakta: Buah-buahan hanya mengandungi vitamin dan karbohidrat. Tidak ada protein dan lemak seperti yang diperlukan oleh tubuh badan untuk menjalankan fungsinya setiap hari.



Komen Pakar : Menurut pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), penurunan berat badan yang sihat adalah 1 hingga 1.5 kg/minggu dengan pengurangan makanan sebanyak 500 kalori/hari. Dalam setiap penurunan berat badan, sebaik-baiknya kurangkan jumlah lemak di dalam badan. Pengambilan buah-buahan untuk menurunkan berat badan bukan hanya menyebabkan jumlah lemak di dalam tubuh menurun, tetapi juga kandungan protein otot dan jumlah cairan di dalam tubuh berkurang. Kehilangan air yang terlalu banyak dapat membahayakan ginjal. Bila berat badan kembali naik, kemungkinan lemak semakin meningkat. Sebenarnya tubuh kita mampu mendetoksifikasikan bahan-bahan beracun dan yang tidak diperlukan tubuh secara semulajadi. Proses detoksifikasi berlaku di hati. Jadi, pengambilan suplemen untuk detoksifikasi bukanlah satu keperluan.



2. Diet elak nasi.

Langsung tidak menyentuh nasi dan hanya sesekali makan roti atau mi, selebihnya makan sayur dan buah-buahan. Malah, makanan bergoreng, terus dielakkan. Minuman seperti kopi dan gula juga tiada di dalam menu seharian. Makan selepas jam 7 malam? Tidak sesekali!


Fakta: Makanan seperti nasi, roti dan mi semuanya mengandungi karbohidrat. Nasi yang berasal daripada beras merah sebenarnya lebih menyihatkan kerana ia bukan sahaja mengandungi karbohidrat tetapi juga kaya dengan protein dan serat.


Komen Pakar : Beras merah, kentang (dengan kulitnya), roti dari biji-bijian dan bijirin amat disarankan sebagai pengganti sumber karbohidrat. Karbohidrat yang mengandungi banyak serat dapat digunakan untuk mengendalikan kadar gula rendah, kadar lemak darah, dan juga berat badan. Jangan terus ‘bermusuh’ dengan nasi. Cara terbaik, kurangkan saja kuantitinya. Ikut pola pemakanan sihat mengikut piramid makanan Asia bermula seperti hasil beras, tepung dan bijiran, diikuti dengan sayur dan buah-buahan. Seterusnya protein haiwan dan tumbuhan seperti susu rendah lemak, daging tanpa lemak dan kekacang dan akhir sekali makanan yang paling sedikit diambil seperti lemak atau minyak dan gula.



3. Makan tiga sudu.

Berat badan mudah naik bagi sesetengah orang, jadi diet seperti ini sering diamalkan. Sayur-sayuran menjadi sahabat baik. Lauk kegemaraan seperti ikan atau dada ayam tanpa kulit. Biasanya, makan secara perlahan-lahan agar mudah rasa kenyang. Juga banyak minum air putih.


Fakta: Makan dengan perlahan memberi peluang kepada otak untuk mengirimkan signal sudah kenyang. Cara begini membantu menggelakkan anda daripada makan berlebihan.


Komen Pakar: Pola pemakanan yang sihat, lengkap dengan air, karbohidrat, protein, lemak dan serat. Namun, masih kurang pengambilan protein tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan sehingga kekurangan keperluan vitamin dan mineral. Cuba variasikan sumber protein dengan menambah pengambilan makanan seperti kekacang. Nutrien makanan harus seimbang kerana tubuh amat memerlukannya. Apatah lagi protein tumbuhan yang kaya dengan isoplavon sebagai antioksidan, fitestrogen sebagai sumber estrogen dari tumbuhan yang digunakan untuk meningkatkan kadar estrogen dalam tubuh dan fitesterol. Perhatikan juga cara memasak. Kurangkan menggoreng makanan. Makan tiga sudu sudah cukup kerana pengambilan sayur-sayuran sudah cukup banyak. Tambahan, sayur dan buah juga mengandungi karbohidrat yang tinggi serat.


FIKIR-FIKIRKAN LAH....

SPECIAL LAKSA--LOW FAT GUILT

With some minor ingredient adjustments, this longtime favourite dish can be enjoyed without the caloric or fat guilt.

Using low fat coconut milk can make this classic Asian dish a non-guilty pleasure. According to Claire James, a registered, senior dietician at The Food Clinic, instead of regular coconut milk, use half the amount of regular coconut milk and top it up to full volume with skimmed milk. You can reduce the fat even more by using a small amount of oil for stir-frying will help reduce the fat content further. If you have time, make your own vegetable or chicken stock using only a pinch of salt to keep the sodium level down.



Ingredients:

160 grams fresh thin egg noodles

1 tablespoon sesame oil

1 medium onion, thinly sliced

2 cloves garlic, crushed

1 piece ginger, about 3cm

1 stick of lemongrass

3 kaffir lime leaves

3 teaspoons laksa curry paste

100 grams veggies of your choice, thinly sliced

2 cups vegetable stock

2 cups water

24 pieces raw king prawns, peeled and deveined, with tails left intact

1/2 can of low fat coconut milk

To serve:

60 grams mung bean sprouts

Juice of one lime, squeezed

4 teaspoons fish sauce

4 tablespoons fresh coriander

Method:

1. Cook the noodles as per the instructions on the packet.

2. Heat sesame oil in a wok, then stir in the onions, garlic, ginger, lemongrass, lime leaves and the laksa curry paste. Cook for a minute or two, then add the veggies.

3. Add the stock or water and bring to the boil. Add the prawns. Cook for a few minutes more, then add the low-fat coconut milk.

4. Drain the noodles. Put some mung beans into big bowls, add the noodles and ladle the laksa over the top. Add a squeeze of lime juice, some fish sauce and fresh coriander, then serve.

MACAM MANA LE RASANYE YEK....APA KATA KITA CUBA...HIDUP TANPA LEMAK BERLEBIHAN

SPECIAL DIET RECIPE FROM KELLOGGS


FRUITY MILKSAHKE
Ingredients

* 250 ml 1 cupSpecial K® cereal
* 1 Container of peach yogurt (175 ml/ 3/4 cup)
* 125 ml 1/2 cup 2% milk
* 1 Small ripe banana, in chunks
* 3 Small ice cubes



CURRY SHRIMP
Ingredients

* 500 ml 2 cups Sliced onions
* 2 ml 1/2 tsp Minced garlic
* 250 ml 1 cup Finely chopped celery
* 45 ml 3 tbsp Shortening
* 30 ml 2 tbsp All-purpose flour
* 5 ml 1 tsp Salt
* pinch Pepper
* 5 ml 1 tsp Curry powder
* 500 ml 2 cups Milk
* 500 ml 2 cups Diced cooked and cleaned shrimp
* 75 ml 1/3 cup Quartered blanched almonds
* 30 ml 2 tbsp Chopped pimiento
* 750 ml 3 cups Special K®
* 45 ml 3 tbsp Butter or margarine melted

Directions

1. Cook onions, garlic and celery in heated shortening until lightly browned.
2. Mix flour, salt, pepper and curry powder; combine with cooked vegetables. Add milk gradually, stirring constantly; cook until thickened, stirring occasionally. Fold in shrimp, almonds and pimiento; simmer about 10 minutes.
3. Meanwhile, mix cereal with melted butter; heat thoroughly.
4. Arrange cereal in center of heated platter; surround with curried shrimp.

Directions

1. In container of electric blender, combine all ingredients.
2. Cover and blend at high speed until smooth and frosty, about 1 minute. Serve with a straw.



BANANA SALAD
Ingredients

* 250 ml 1 cup Mayonnaise
* 1 pkg or - Cream cheese
* 1 ml or 1/4 tsp Dry mustard
* pinch or 1/8 tsp Salt
* 50 ml or 1/4 cup Coffee cream or half and half
* 30 ml or 2 tbsp Orange juice
* 1 L or 4 cups Shredded lettuce
* 3 or - Ripe bananas
* 50 ml or 1/4 cup Chopped nutmeats
* 500 ml or 2 cups Special K® cereal

Directions

1. For Salad Dressing: Mix mayonnaise and cream cheese in small bowl. Add mustard, salt, cream and orange juice; beat until smooth.
2. Arrange lettuce on 6 chilled salad plates.
3. Peel bananas, slice in half lengthwise and crosswise; place on lettuce. Sprinkle with nutmeats and cereal. Top with salad dressing and serve immediately, or pass dressing separately. All a little colour to your Banana Salad by adding a handful of fresh berries, or chopped radicchio.


SELAMAT MENCUBA...HIDUP TANPA LEMAK BERLEBIHAN

HARI INI...HEHEHEHE


HARI INI AKU MASIH DIMELAKA...PAGI PAGI LAGI AKU DAH BANGUN...TRUS AKU LAYAN TREADMILL TU...HEHEHE.....ANOTHER 400 KALORI BURNED...YANG PALING MENYERONOKKAN LAGI...AKU PUN GATAL GATAL LE GI TIMBANG BERAT .....HASILNYA LOST AGAIN ANOTHER 300gram....JADI AKU DAH KEHILANGAN SEBANYAK 8.8KG SINCE NOV 2009...AKU BERHARAP TAHUN 2010 NI AKU DAPAT CAPAI TARGET BERAT YANG AKU IMPIKAN SELAMA INI...AMIN..

TODAY MORNING WORKOUT
Treadmill>>
Period : 95 minutes
Distance : 6.4km
Calories burn :400cal.



HIDUP TANPA LEMAK BERLEBIHAN

KETAHUI KANDUNGAN DALAM MAKANAN SEHARIAN KITA

" Semua organisma memerlukan makanan untuk hidup". Nutrien ialah bahan atau zat makanan yang diperlukan untuk proses kehidupan yang normal. Pengambilan nutrien dan kajian mengenai peranannya terhadap organisma dinamakan nutrisi.

Makanan dibahagikan kepada tujuh kelas, iaitu karbohidrat, protein, lemak, vitamin, garam mineral, air dan pelawas.Pengambilan makanan yang seimbang adalah perlu untuk memelihara kesihatan.Memakan makanan yang sihat akan membantu otak yang sihat.


KARBOHIDRAT
1.Karbohidrat terbentuk daripada daripada unsur-unsur karbon, hidrogen dan oksigen. Nibah hidrogen kepada oksigen ialah 2:1.

2.Fungsi utama karbohidrat:
Membekalkan tenaga untuk menjalankan aktiviti kehidupan.
Membekalkan tenaga haba untuk mengekalkan suhu badan manusia pada 36.9 oC.
Merupakan makanan simpanan dalam haiwan.

PROTEIN
1.Protein terdiri daripada unsur karbon, hidrogen dan nitrogen. Sesetengah protein juga mengandungi sulfur dan fosforus.

2.Unit asas molekul protein ialah asid amino.

3.Protein boleh terbahagi kepada dua kelas, iaitu protein kelas pertama dan protein kelas kedua.

4.Fungsi utama protein adalah:

Membina sel-sel baru

Memperbaiki tisu-tisu yang rosak

Membina enzim dan hormon

Menghasilkan tenaga apabila kekurangan karbohidrat dan lemak.

5.Kekurangan protein akan menyebabkan penyakit kwasyiorkor.

LEMAK
1.Lemak adalah sebatian yang terdiri daripada unsur karbon,oksigen dan hidrogen.

2.Unit-unit asas yang membentukkan lemak dan minyak ialah gliserol dan asid-asid lemak.

3.Fungsi utama lemak adalah:
Sebagai sumber tenaga yang kaya.
Membekalkan tenaga haba untuk mengekalkan suhu badan.
Sebagai pelarut bagi vitamin-vitamin yang larut lemak, iaitu A, D, E dan K.

4.Lemak terbahagi kepada dua jenis iaitu lemak tepu dan lemak tak tepu.

Lemak tepu mengandungi asid lemak dengan bilangan atom hidrogen yang maksimum tanpa sebarang ikatan ganda dua.

Contoh sumber: Lemak haiwan, mentega dan minyak kelapa.

VITAMIN
1.Vitamin ialah bahan organik yang diperlukan dalam kuantiti yang kecil untuk
Mengekalkan kesihatan badan
Melindungi badan daripada jangkitan penyakit

2.Semua vitamin adalah terdiri daripada sebatian karbon dan hidrogen, biasanya oksigen dan kadang-kala nitrogen.

3.Vitamin terbahagi kepada dua kumpulan, iaitu:
Vitamin larut air, misalnya B dan C
Vitamin larut lemak, misalnya A, D,E dan K

GARAM GALIAN
1.Garam mineral ialah bahan tak organik yang diperlukan dalam kuantiti yang kecil untuk mengekalkan kesihatan badan.

2.Unsur-unsur mineral yang penting kepada kita termasuklah kalsium, fosforus, besi, iodin, natrium dan fluorin.