GUESTBOOK

Pages

Thursday, December 17, 2009

GUIDE FOR YOUR DIET FOOD

ARI NI DIET PLAN AKU MACAM MINGGU2 LEPAS GAK....MASIH LUM ADA IDEA LAGI NAK UBAH...APA APA PUN,,AKU TGH MERUMUS SATU SLIMMING PLAN YANG LAIN ...BORING RASANYA ASYIK BENDA YANG SAMA JE KAN....NANTI BILA DAH ADA AKAN AKU WARTA KAN PADA KORANG SUME,,,HEHEHEHE....KAT BAWAH NI ADA KE SEDIKIT PANDUAN BUAT AKU DAN KORANG SUME.....HIDUP SIHAT TANPA BERLEBIHAN....YEAH!!!


MENU SIHAT

Apakan dia menu sihat
• Menyediakan semua jenis zat makanan yang diperlukan oleh seseorang bagi
meningkat dan mengekalkan kesihatan mengikut keperluan pemakanan individu
tersebut.

Bagaimana kita menyediakan menu sihat
• Rancang menu kita
• Memasak makanan yang sihat
• Ubahsuai resepi kita

Bagaimana kita merancang menu
• Pelbagaikan jenis bahan makanan yang mengandungi karbohidrat, protein dan lemak.
• Gunakan kombinasi masakan mengandungi protein haiwan (ikan, daging atau ayamitik)
dan protein tumbuhan (kekacang).
• Gunakan kombinasi bahan makanan yang pelbagai warna seperti lobak merah (oren),
bayam (hijau) dan labu manis (kuning).
Bagaimana kita memasak dengan sihat
• Gunakan daging tanpa lemak. Buang lemak yang melekat pada daging dan ayam.
• Gunakan kuali tidak melekat atau ketuhar gelombang mikro.
• Rebus, kukus atau bakar makanan, dan kurangkan menggoreng.
• Tambah sedikit sahaja garam dalam masakan. Kurangkan penggunaan bahan-bahan
perencah yang bergaram seperti sos tomato, kicap dan sos tiram.
• Elakkan menggoreng semula sebarang makanan.
• Gunakan tisu tebal untuk menyerap lebihan minyak/lemak selepas digoreng.
• Buang lebihan minyak dalam masakan berkuah seperti sup dan kari.
• Lebihkan sayur-sayuran dalam masakan

Bagaimana kita mengubah suai resepi
• Minimumkan penggunaan minyak dalam masakan
• Gantikan santan kelapa dengan susu rendah lemak atau santan cair
• Gunakan bahan-bahan perencah semulajadi seperti bawang merah, daun saderi, kayu
manis dan daun limau purut untuk menambahkan perisa makanan.
• Jangan tambahkan gula dalam jus buah-buahan.

No comments:

Post a Comment